Ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović nakon pucnjave u Lukavcu proglasio kraj školske godine

- in Izdvojeno, Kanton, Vijesti
480

Nakon što se jutros oko 9 sati dogodila pucnjava u Osnovnoj školi Lukavac Grad u Lukavcu danas u 12:00 sati u neporednoj blizini škole medijima se obratio ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović. Omerović je kazao kako će nakon jutrošnjeg nemilog događaja biti proglašen kraj školske godine u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona. “Skupština kantona i predstavnci grada su duboko pogođeni jutrošnjim slučajem, kada je bivši učenik vatrenim oružjem nanio povrede uposleniku. Dijete je od drugog polugodišta prebačeno u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere. Sa današnjim danom se završava nastava u svim školama na području TK”, kazao je ministar Omerović i dodao: “Nastavit ćemo sa provođenjem aktivnosti osiguranja za sigurnije okruženje u školi”.

Još je kazao da ne može otkrivati više detalja i da će javnost biti upoznata sa detaljima nakon što se završi istraga. Također nije mogao potvrditi da li je malojetnik koji je pucao na nastavnika engleskog jezika ranije upućivao prijetnje kao ni to da li su se za vrijeme ovog događaja u školi nalazili drugi učenici.

U međuvremenu oglasilo se i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona za detaljnijim zvaničnim informacijama u vezi za pucnajvom koja se jutros dogodila u prostorijama OŠ “Lukavac Grad”, a trom prilikom jedna osoba je teško ranjena u predjelu vrata. “Pomoćnik direktora i nastavnik Engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac grad Nedim Osmanović je jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole.

On je sa teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat. Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će predmet vještačenja. Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac. U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete.

Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj” – saopćio je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.