Kamp za djecu oboljelu i liječenu od raka: Oko 200 mališana i njihovih porodica odmarat će ove sedmice na Bjelašnici

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
237

Ćetrnaesti po redu Rehabilitacioni kamp „Bjelašnica 2023“ od 17.07. – 21.07.2023. godine, u organizaciji Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, održava se na olimpijskoj planini Bjelašnici (Hotel Bjelašnica i Hotel Nomad) i brojat će preko 200 mališana i njihovih roditelja i braće i sestara sa područja cijele FBiH, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece; psihosocijalno jačanje; jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka; povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima; socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu; smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stave; jačanje porodičnih veza; podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja.

Podrška mališanima oboljelim od raka je ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja poseban akcenat stavljamo na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka.

Iz Udruženja ističu kako su posebno ponosni na volontere kampa iz grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Oni kroz svoj volonterski angažman sa djecom dodatno motivišu djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća.