Utorak, 05. 12. 2023.
Select your Top Menu from wp menus
Select your Top Menu from wp menus

Inicijativa za nova zaštićena područja u FBiH, Okresanica na Majevici među njima

- in Izdvojeno, Kanton
246

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopćili da će ministrica Nasiha Pozder pokrenuti inicijativu za proglašenje novih zaštićenih područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine.

Također navode da se trenutno radi na uspostavljanju tri nova područja koja bi trebala biti proglašena zaštićenim u zadnjem kvartalu ove godine, ako se za to stvore svi zakonski preduvjeti.

Nova zaštićena područja trebala bi biti zaštićeni pejzaži Bara Tišina i Bara Starača u Posavskom kantonu, te Okresanica na Majevici u Tuzlanskom kantonu.

Sva tri područja se, kako navode iz Ministarstva, nalaze u nacrtu područja “Natura 2000”, te predstavljaju prirodne ugrožene vrijednosti u skladu s direktivama o staništima i o pticama.

S obzirom na to da se radi o nižim stepenima zaštite kao i da se proglašenje tehnički vrši na nivou kantona, ministrica Pozder je dala podršku lokalnim i regionalnim zajednicama u provođenju aktivnosti za proglašenje područja zaštićenim. Ponudila je i stručnu pomoć Ministarstva u unapređenju zaštite prirode u FBiH prilikom izrade planova upravljanja nakon proglašenja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.