Vlada FBiH donijela odluku: U srijedu Dan žalosti povodom teškog zločina u Gradačcu

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
357

Vlada Federacije BiH usvojila je odluku da se Dan žalosti, povodom tragičnog događaja u Gradačcu, proglasi srijeda 16. august.

Na vanrednoj sjednici odluka je donesena jednoglasno te će se, nakon što je i Vlada RS-a proglasila Dan žalosti 16. augusta, i u ovom bh. entitetu primjenjivati identična odluka.

Inače, prijedlog je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Naime, kako nam je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je pokrenuo ovu inicijativu odmah po nemilim dešavanjima u Gradačcu Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Vijeću ministara sazvana je vanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u ovom entitetu.

“Obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBIH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, te je zbog tog razloga odlučeno da je Dan žalosti u FBiH također u srijedu. Na taj način, uprkos neproglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. augusta 2023. godine”, kazao je ranije za Klix.ba ministar Adnan Delić.

Podsjetimo, na današnjoj hitnoj sjednici Vijeća ministara nije usvojena odluka da se Dan žalosti proglasi na državnom nivou već je ta odluka prepuštena entitetima i nižim nivoima vlasti.

Studio D/Klix