Naloženo vještačenje telefona ubice Sulejmanovića

- in Izdvojeno, Vijesti
986

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić dao je smjernice sigurnosnim službama za vještačenje telefona Nermina Sulejmanovića, trostrukog ubice iz Gradačca.

 

 

To bi moglo otkriti s kojim sudijama i policajcima je Sulejmanović razgovarao, ko je bio krtica i otkrio adresu njegove nevječane supruge Nizame Hećimović koju je ubio.

Vještačenje telefona

Vještačenje telefona bi moglo otkriti još detalja, te otvoriti i svojevrsnu pandorinu kutiju. Da li je on imao saučesnike u masakru, s kim je razgovarao prije zločina, da li je neko znao da će uraditi stravičan zločin – sve u svemu, saznat ćemo da je moglo biti spriječeno.

Za očekivati je da će Sulejmanovićev mobilni telefon imati informacije za istražitelje. Zna se da ga je koristio često u komunikaciji, kao i zbog objava na društvenim mrežama, posebno zbog one najgore među najgorim – direktnim prenosom ubistva Nizame na Instagramu.

U telefonu se kriju lične prepiske s mnogim osobama, ali i historija pretraga na internetu, fotografije, sve što bi moglo dovesti do toga da se otkrije da li i koliko je dugo planirao ovo zlodjelo.

“Neko je odao lokaciju”

Zijada Vuković Pamuković je u razgovoru za „Dnevni avaz“ ispričala da je Nizama bila kod nje sa djetetom prije nego što ju je ubica locirao.

– Osim dan su izdali lokaciju, osmi dan je saznao gdje se krije – rekla je Zijada i utvrdila da je samo policija znala lokacija na kojoj se Nizama skrivala.

Dodala je i da posjeduje dokument kojim je Nizami odbijena zaštita kada je prijavila Sulejmanovića za nasilje i da je posljednji put to uradila nekoliko dana prije stravičnog zločina.

– Da su policija i sudstvo pravovremeno reagovali ova strašna tragedija koja nas je zavila u crno mogla je da se spriječi i Niza bi sada uživala pored svoje kćerke – poručila je Zijada Vuković Pamuković.

Ko je odao lokaciju?

Poslije masovnog ubistva isplivala je informacija da je policajska službenica MUP-a TK Dženana S. otkrila Nerminu gdje se nalazi nevjenčana supruga i time ubicu poslala na vrata žrtve.

Prema našim informacijama, lokaciju je, a što utvruđuju MUP i Tužilaštvo, navodno otkrila policijska službenica o čemu je istog dana MUP TK obavijestio postupajuću tužiteljku.

Inspektor osumnjičen

Kancelarija glavnog tužioca i Uprava policija MUP TK održali su hitan sastanak na kojem je bilo govora o postupanju institucija s prijavljenim krivičnim djelom nasilje u porodici.

Sada se utvrđuje ko je od pripadnika MUP-a TK javio Sulejmanoviću gdje se ona nalazi tragično ubijena Nizama Hećimovića, koja se krila kod tetke, te kakva je uloga Dženane Selimović, policijske službenice PU Gradačac, u cijeloj priči.

Kako je „Avaz“ prvi javio, policija i Tužilaštvo istražuju još jednog policijskog službenika koji je također imao kontakte sa Sulejmanovićem. Riječ je o visokopozicioniranom inspketoru policijske stanice Gradačac.

Ova osoba, prema sumnji istražitelja, već duže vrijeme je bila u kontaktu sa Sulejamnovićem. Njih dvojica su zajedno išli u teretanu, a jedno vrijeme mu je Nermin bio i personalni trener, čime se bavio kad nije pomahnitali ubica.

Sutkinja ga oslobodila optužbi

Objavljeno je i rješenje Općinskog suda u Gradačcu kojim se odbija prijedlog MUP-a da se Sulejmanoviću zabrani približavanje Nizami. Samo četiri dana poslije odbijanja prijedloga, Sulejmanović je krvoločno ubio svoju nevjenčanu suprugu.

MUP TK, PU Gradačac, podnijeli su zahtjev da mu se izrekne zaštita mjera zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitna mjera zabrana približavanja žrtvi nasilja. Sud je to odbio.

Kako piše u zahtjevu, mjere zabrane MUP je zatražio nakon što ga je žena prijavila da ju je 3. augusta oko 19:30 sati Sulejmanović napao i pretukao pa je zadobila povrede po licu i drugim dijelovima tijela.

Nizama je podnije prijavu i sakrila se od njega, ali ju je on, nažalost, pronašao.

Nastavio je Sulejmanović poslije toga s prijetnjama, zvao je i tražio da se vrati kući. Prijetio je njenim bližnjima, a tri dana kasnije, 7. augusta, Nizama je dala izjavu u kojoj nije željela pričati o nanošenju tjelesni povreda, ali je podržala izricanje zaštitnih mjera ističući da joj Nermin prijeti i uznemirava je.

Slobodanka Kojić, predsjednica suda u Gradačcu, izjavila je jučer na konferenciji za medije da je policija dostavila službenu bilješku, ali da ona nije dokaz ističući da je u tom podnesku bila Nizamina izjava gdje je ona „koristila blagodat svjedočenja“.

– Tačno je da je policija podnijela zahtjev. U zahtjevu stoje određene činjenice. Kod svakog zahtjeva, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovdje nije bilo dokaza.

Ja sam već rekla da je ovdje bila službena bilješka i da je bila izjava oštećene Nizame Hećimović gdje je koristila blagodat svjedočenja, znači odbila je da da izjavu.

Kad koristiite tu blagodat svaka odluka suda bi bila nezakonita. Ja sam rekla u saopćenju, dokaze za sud prikuplja policija i tužilaštvo.

Sud ne prikuplja dokaze. Mogli su se saslušati policajci, to je trebalo policija da uradi. Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu, već donosi odluku po tome šta je policijska stanica dostavila. Sudu se dokazi dostavljaju – rekla je Kojić.

Od ranije poznat policiji

Nermin Sulejmanović nekoliko puta je prijavljivan za nasilje u porodici. Admir Arnautović, portparol Tužilatva TK, rekao je da je Sulejmanović od ranije poznat policiji i tužilaštvu.

On je rekao da je Sulejmanović više puta bio osuđivan za različita krivična djela kao što su pokušaj ubistva, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti.

Međutim, tokom svog obraćanja javnosti, Arnautović je rekao da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodici.

– Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvijek koristile prednosti zakona, odnosno odustajalo se od svjedočenja vezano za krivično djelo Nasilje u porodici – rekao je on.

Studio D/Avaz