Detalji zločina u Gradačcu: Sulejmanović zakazao vjenčanje za 16. august, čiji je pištolj kojim su počinjena ubistva?

- in Izdvojeno, Vijesti
3039

Nekoliko dana nakon strašnog zločina uglavnom puste ulice u Gradačcu. Na lokaciji, u strogom centru, preko puta Gradskog parka i u blizini zgrade Gradske uprave – tišina. Bašte kafića skoro prazne, nema ni toliko prolaznika, što inače, kako saznajemo od građana i nije uobičajeno. Neki su i dalje u strahu, nerado razgovaraju o tragediji. Strašan zločin, ostavio je teške posljedice.

Portal Balans, sedam dana poslije nezapamćenog zločina na ovim prostorima, donosi rekonstrukciju ovog događaja iz drugog ugla, kao i do sada nepoznate i neobjavljene detalje i odgovore na neka bitna pitanja.

Strašno: Ubistvo uživo

Nermin Sulejmanović, izvršilac trostrukog ubistva i ranjavanja tri osobe iz vatrenog oružja u Gradačcu, ispisao je na današnji dan najcrnje stranice u gradu Zmaja od Bosne. Na najbrutalniji i najgori mogući način, u prošli petak ujutro, prvo je pretukao nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, sa kojom je živio u vanbračnoj zajednici. Nakon što je pretukao, sve to uživo prenoseći na društvenoj mreži, izgovorio je najtamniju i najgoru rečenicu koju nikada nismo mogli čuti ni u filmovima strave i užasa, obraćajući se gledateljima prenosa. “Sad ćete gledati ubistvo uživo”, izgovorio je pomahnitali ubica i u prisustvu devetomjesečnog djeteta, ispalio metak u nemoćnu Nizamu, koja je bespomoćno, pretučena, jedva sjedila na klupi ispred vikendice u jednom gradačačkom naselju. Nakon svirepog čina, Nermin Sulejmanović je prekinuo snimanje, objavio snimak, sjeo u automobil i udaljio se prema Gradačcu. Ubijenu nevjenčanu suprugu, Sulejmanović je ostavio u vikendici, i prema nekim navodima nazvao prijatelja, kojem je rekao da spasi dijete, objasnio gdje se oni nalaze, šta je uradio i rekao mu da ode po bebu, koja je ležala u lokvi majčine krvi. Mostruozno, bezosjećajno i suviše surovo.

Ubistvo još dvije osobe

U krvavom pohodu, nakon što se dovezao na različite lokacije u Gradačcu, Sulejmanović je pucnjima iz vatrenog oružja, ubio još dvije osobe. Po svemu, sudeći namjenski, budući da su u pitanju otac i sin Džengiz i Denis Onder, porijeklom iz Tutina, a koji su imali tursko državljanstvo. Živjeli su u Gradačcu. Razlozi ubistva ove dvije osobe su razmirice od ranije, budući da je Sulejmanović prije nekoliko godina, zaveo Džengizovu kćerku, a Denisovu sestru, izmanipulavši ju, da od oca ukrade pozamašnu sumu novca (75 000 eura), i obećavajući joj zlatnu budućnost. Nakon toga, Sulejmanović se sa tada maloljetnom djevojčicom uputio, najvjerovatnije u Srbiju, gdje su proveli dvije sedmice, poslije čega se vraćaju u Gradačac. Prilikom povratka djevojčica je kući vratila oko 1000 eura. Njen otac je tužio Sulejmanovića, tražio da vrati novac, što ovaj nikada nije učinio. Sve je u petak poprimilo drugu dimenziju, a Sulejmanović je odlučio, upucati i Džengiza i Denisa Ondera, čime su ugašena još dva života. Jedna od tri ranjene osobe je i Harisa Onder, Džengizova supruga, koja se od teških povreda i dalje oporavlja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Podaci kojima raspolažemo govore da je upravo ona, jedan od ključnih svjedoka u ovom slučaju.

Nastavak prenosa uživo i najava nastavka krvavog pohoda

Nakon što je pucnjima iz vatrenog oružja, usmrtio Denisa Ondera, Sulejmanović se njegovim automobilom udaljio u nepoznatom pravcu. Za to vrijeme trajala je policijska potjera, a cijeli Gradačac je bio blokiran. Dok ga traži policija Nermin Sulejmanović, ponovno uključuje prenos na društvenoj mreži i potpuno hladno, bez trunke emocija, komunicira sa osobama koje su prenos pratile. U prenosu saopštava koga je sve ubio i najavljuje da će nastaviti krvavi pohod. U to vrijeme, prenos je pratilo oko 15 hiljada ljudi, dok ga je više stotina osoba u komentarima i podržalo. U najmanju ruku, bolesno. Te osobe, predmet su obrade policijskih agencija.

Samoubistvo

Nakon što je završio sa prenosom, Sulejmanović je ponovo sjeo u otuđeni automobil, no tada je shvatio da je već lociran i da ga je opkolila policija. Uvidjevši da nema kuda, pucnjem iz pištolja, okončao je i svoj život. Priče da mu je ostao samo jedan metak, kojim je odlučio i sam sebi presuditi nisu tačne, budući da su istražioci MUP-a TK koji rade na ovom slučaju, na mjestu samoubistva, u napuštenoj farmi konja u mjestu Ledenice kod Gradačca pronašli pet metaka.

Zlostavljanje nevjenčane supruge Nizame

Sulejmanović je nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, zlostavljao i ranije. Prvi put početkom jula, a nakon toga ponovo početkom augusta. Iz policijskih zabilješki, koje smo dobili na uvid, kao jedan od razloga zlostavljanja, bila je hrana, koja je bila neukusna. Zbog toga je Nizama dobila batine, nakon čega je nevjenčanog supruga odlučila prijaviti policiji za nasilje u porodici, o čemu postoji i Nizamina izjava. Imajući u vidu situaciju koja nije nimalo bezazlena, Policijska uprava Gradačac je nadležnom Sudu u Gradačcu, uputila zahtjev za određivanje mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, priloživši kao dokaze policijske zabilješke, izjavu Nizame Hećimović, koja se u međuvremenu odrekla blagodeti Zakona i izjavila da ne želi svjedočiti protiv Nermina Sulejmanovića, a da mjere zabrane podržava.

Sud odbacio zahtjev MUP za mjere zabrane

Sud je zahtjev Policijske uprave Gradačac odbacio, obrazloživši takvu odluku na tri stranice, a zaključak je da nije bilo dokaza.

Da bi spasila sebe i dijete, iskoristila je priliku kada Nermina nije bilo kod kuće, gdje su živjeli, i pobjegla kod tetke, gdje se krila sedam dana. Osmi dan, nakon što je saznao lokaciju gdje se nalazi Nizama i da ga je prijavila policiji, počeo je krvnički čin Nermina Sulejmanovića. Dovezao se pred kuću njene tetke, pronašao Nizamu i dijete, razvalio vrata i bez obzira na njeno protivljenje, nasilno je izveo i odvezao u vikendicu, gdje je nastao najmračniji horor ikada. Tom prilikom je pucnjima iz pištolja ranio Nizaminog rođaka, Nedima Pamukovića koji je pokušao stati u njenu odbranu.

Šta je otkrila dosadašnja istraga?

U međuvremenu, pokrenuta je istraga o ovom slučaju a na površinu je isplivalo mnogo nejasnih detalja, kao i pitanja koja su za sada bez odgovora.

Krenimo redom.

Je li odluka Suda o mjerama zabrane mogla biti drugačija

Da li je Općinski sud u Gradačcu na osnovu policijske dokumentacije mogao odrediti mjere zabrane prema zabrane Nerminu Sulejmanoviću?

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine koji tretira ovu oblast, kaže da su za utvrđivanje nasilja u porodici i izricanje mjera sumnje, potrebni samo OSNOVI SUMNJE, a ne obimna dokumentacija, kako je to navela predsjednica Suda Slobodanka Kojić na press konferenciji. Na osnovu policijskih zabilješki o nasilju i izjave Nizame Hećimović, što je i dostavljeno i navedeno u rješenju Suda, Sud je mogao izreći mjere zabrane Nerminu Sulejmanoviću, što nam je potvrdilo i nekoliko tuzlanskih i sarajevskih advokata. Ali nije. Dakle, rješenje Općinskog suda u Gradačcu moglo je biti drugačije, kao što su i ostala rješenja donesena prije, u kojima je praksa bila da se na osnovu iste dokumentacije, kada je u pitanju nasilje u porodici, donesu mjere zabrane. Samo u ovom slučaju, to nije bilo tako. Zašto, neko će morati dati odgovor. Pogotovo su mjere zabrane trebale biti izrečene, budući da je u pitanju krivični postupak, za koji nisu potrebni visoki standardi dokazivanja, kaže Zakon, a kažu i advokati, za koje predsjednica Suda u Gradačcu uz podsmijeh, komentariše, da pričaju kako njima odgovara.

Uloga policajke Dženane Selimović

Ko je Dženana Selimović i kakva je njena uloga u kompletnom slučaju? Zašto je protiv nje pokrenut disciplinski postupak?

Ime Dženane Selimović procurilo je u medije nakon ubistva Nizame Hećimović u konotaciji povezanosti sa izvršiocem ubistava Nerminom Sulejmanovićem i kako su neki naveli odavanjem lokacije ubici na kojoj se krila Nizama. Povodom javnih napada kojima je izložena Dženana Selimović, koja je inače policajka PU Gradačac, njen advokat Bakir Hećimović je rekao da njegova branjenica Dženana Selimović nije imala nikakav kontakt sa izvršiocem trostrukog ubistva Nerminon Sulejmanovićem, niti je odala lokaciju na kojoj se nalazi ubijena Nizama Hećimović. “Ona je u vrijeme svirepih ubistava bila na godišnjem odmoru, van granica BiH”, dodao je Hećimović. Međutim, nakon što se vratila u Gradačac, u srijedu, Selimović je otvorila bolovanje. U četvrtak je direktor Uprave policije MUP TK Dževad Korman, potpisao rješenje o njenoj suspenziji. Suspendovana policajka, se zapravo ne dovodi u vezu sa posljednjim slučajem ubistva. Saznanja kojima raspolaže policija Dženanu Selimović, dovode u sumnju za druženje sa kriminalno aktivnim osobama, čime je prekršila kodeks i načinila službenu povredu disciplinske dužnosti.

Još jedna suspenzija

Sa kojim visokopozicioniranim službenikom policije se povezuje Nermin Sulejmanović i hoće li uslijediti njegova suspenzija?

Od izvora bliskog istrazi, potpisnik ovih redova saznaje da će uslijediti suspenzija i biti pokrenut disciplinski postupak, protiv još jednog visokopozicioniranog službenika MUP-a TK, uposlenog u Policijskoj upravi Gradačac, a zbog povezanosti sa Nerminom Sulejmanovićem. Riječ je, navodno, o osobi čija kćerka je bliska prijateljica Dženane Selimović, a obje ih povezuju kontakti sa Nerminom Sulejmanovićem.

Sporna fotografija Nermina Sulejmanovića

Da li je na fotografiji koja se pojavila u javnosti zaista Nermin Sulejmanović koji je nakon krvavog pohoda izvršio samoubistvo?

Jeste. U javnost je prije par dana dospjela fotografija na kojoj je beživotno tijelo Nermina Sulejmanovića, na prednjem sjedištu automobila. Vrata automobila su otvorena i jasno se raspoznaje njegov lik. Poseban segment istrage je, kako saznajemo, kako je fotografija nastala prilikom uviđaja na napuštenoj farmi u mjestu Ledenice u Gradačcu, dospjela u javnost.

Čiji je pištolj?

Da li je pištolj kojim su počinjena ubistva, ranjavanja i samoubistvo, legalno posjedovao Nermin Sulejmanović?

Nije. Pištolj je pripadao drugoj osobi, koja nije iz Gradačca ( ime i prezime poznato autoru). Riječ je o osobi iz Orašja, koja je posjedovala dozvolu i za pomenuti pištolj, čiji nestanak je uz ostale prijavila policiji, nakon nekoliko dana. I to je poseban segment istražnih radnji.

Ko je zapravo Nermin Sulejmanović?

Ko je ustvari bio Nermin Sulejmanović i da li je organima gonjenja poznat od ranije?

Nermin Sulejmanović je bio bodibilder i fitness trener, koji je radio u jednoj teretani u Gradačcu. Iza sebe ima niz krivičnih djela i podeblji dosije. U zadnjih dvadesetak godina, strah i trepet za pojedine osobe u Gradačcu, a za neke uzor i savjetnik za ishranu. Nermin Sulejmanović je u prošli petak, monstruozno i na posebno krvnički način, izvršio ubistvo tri osobe i još tri ranio pucnjima iz vatrenog oružja. Osoba je to koja je ubistvo nevjenčane supruge Nizame Hećimović, majke njegovog djeteta, prenosila uživo na društvenoj mreži.

Vjenčanje

I na kraju, jedan od najnevjerovatnijih podataka, Nermin Sulejmanović je za prekjučer, imao zakazano vjenčanje u Matičnom uredu u Brčkom. Ali ne sa Nizamom Hećimović. Ovdje stavljamo tačku. Svaki komentar je i više nego suvišan.

Studio D/Balans