Deseto “Puraćko ćaskanje” održat će se 8. oktobra

- in Kanton, Vijesti, Zabava
333

Tradicionalna gastro manifestacija “DESETO PURAČKO ĆASKANJE” (priprema puračkog tradicionalnog jela – ćaske, uz razgovor i druženje), biće održana u nedjelju 08. oktobra 2023. godine u vremenu od 10:00 do 16:00 sati u Puračiću.

Na ovogodišnjem ćaskanju planirano je da učešće uzmu udruženja građana, restorani, turističke agencije i predstavnici medija i naši sponzori.

Organizator i domaćin manifestacije je KUD Puračić, koje za pozvane ekipe obezbjeđuje potrebne artikle za pripremu ćaske (1 kg mesa, potrebne začine i vodu), ogrevno drvo, tehničku vodu, prostor za rad, kao i recepturu (ako je potrebna) za pripremu ovog tradicionalnog jela.

Uz pripremu ćaske, kulturno-zabavni program i sportska takmičenja, planiran je i okrugli sto o temi: „Ćaskanje o bosanskoj sofri i zdravoj prehrani“

Inače, „Puračka ćaska – umijeće pripremanja i služenja” je 2020.godine upisana  na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a samim time i na Preliminarnu listu UNESCO svjetske baštine, kao prvo tradicionano jelo na prostoru BiH.