Sebija Izetbegović ostaje bez fotelje i 7.036 KM direktorske plaće!

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
476

Vlada FBiH smijenila je jučer na sjednici u Sarajevu Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a i imenovala novi.

To je jedan od preduvjeta da bude smijenjena i Uprava KCUS-a, sa Sebijom Izetbegović na čelu.

Tek u januaru

Iako joj mandat ističe u januaru naredne godine, evidentno je da ona ne ispunjava uvjete da bude direktorica KCUS-a, pogotovo nakon što su joj oduzeta akademska zvanja odlukom Senata UNSA-e.

Podsjećamo, prema članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, generalni direktor KCUS-a mora imati zvanje doktora nauka, što je Sebiji Izetbegović pravomoćno oduzeto.

No, “profesorica”, zabrinuta za fotelju, koja joj izmiče i kako stoje stvari, u njoj će sjediti još svega nekoliko dana, osula je drvlje i kamenje po Vladi FBiH i Nerminu Nikšiću.

– Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure – po staroj SDP-ovskoj mantri „znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri“ – nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a – navela je zabrinuta Sebija Izetbegović.

Ali, kada se pogledaju njena primanja na KCUS-u, očigledno je zbog čega se “naljutila” na premijera.

Revizori su tačno utvrdili Sebijina primanja.

Najniža 594 KM

Utvrdili su da prosječna neto plaća prije oporezivanja na KCUS-u iznosi 1.873 KM, a da je najvišu pojedinačno isplaćenu plaću u 2022. godini dobila je generalna direktorica KCUS-a u iznosu od i 8.497 KM.

– To uključuje 7.036 KM redovne plaće i iznos od 1.460 KM u pripadajućem mjesecu a koji se odnosi na dodatak za zamjenu zaposlenika na drugom radnom mjestu u iznosu kako je definisano aktima Kliničkog centra, a koji je ostvaren samo za jedan mjesec 2022. godine. Najniža isplaćena neto plaća iznosi 594 KM i odnosi se na radno mjesto čistačice – ustvrdili su revizori.

Studio D/Dnevni Avaz