Upozorenje stručnjaka: Prime napici opasni za djecu!

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
837

Napici Prime, koji su odnedavno i na bh. tržištu, izazvali su pravu pomamu među djecom, koja se trude doći do njega “kako bi i oni bili moderni”, s obzirom na to da ga na društvenim mrežama poput TikToka reklamiraju influenseri. Krajnje ozbiljan i vrlo opasan problem nastaje kad se pogleda sastav ovih napitaka, a koji su, prema riječima nutricioniste, jako štetni po zdravlje djece.

 

Inače, postoje dva napitka, i to Prime Energy i Prime Hydration, jedan sa kofeinom, a drugi bez, koji su prvenstveno namijenjeni sportistima. Ovaj sok, kako je i napisano na njima, nije preporučljiv za djecu ispod 15 godina, dok energetski napitak nije pogodan za djecu mlađu od 18 godina. Dragana Lošić, spec. nutricionizma, za Nezavisne novine pojašnjava koliko su ova pića nezdrava te zašto djeca ne treba da ih piju. “Voda je glavno piće za sve starosne grupe, a posebno za djecu. Zbog epidemije dječje gojaznosti i činjenice da zaslađeni napici, kao što su voćni sokovi, brzo dižu glukozu, a potom i insulin, Američko društvo za pedijatriju je njihov dnevni unos ograničilo na 150 ml. Dok je djeci potrebno ograničiti dnevni unos običnih voćnih sokova, tako im se zabranjuje i uzimanje energetskih pića u koja ubrajamo i trenutno popularno piće Prime Energy.

Pored ovog pića, koje sadrži oko 200 mg kofeina, imamo i Prime Hydration bez kofeina. Oba pića sadrže mješavinu kokosove vode, elektrolita, sukraloze, kalijum acesulfama (vještačkih zaslađivača) i prirodnih aroma. Iako u ova pića nije dodat šećer, ipak sadrže vještačke zaslađivače za koje su novije studije pokazale da negativno utiču na zdravlje crijevne flore te opšte zdravlje”, ističe Lošićeva.

Studio D/Tuzlanski.ba