Održana press konferencija o aktivnostima izgradnje Kampusa UNTZ

- in Kanton, Vijesti
250

Jučer je, u amfiteatru Kampusa Univeziteta u Tuzli, održana press konferencija i prezentirane su aktivnosti provedene u 2023.godini kao i planirane za 2024. godinu.

U prethodnoj godini dana, tačnije od 30.novembra 2022. godine kada je gradsko vijeće Grada Tuzla usvojilo Nacrt Regulacionog plana Kampusa Univerziteta u Tuzli, pa sve do 18. decembra 2023.godine kada je dobijena urbanistička saglasnost za prvi objekat, provedeno je osamnaest zahtjevnih aktivnosti oko pripreme izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Ovom prilikom obratio se premijer TK g-din Irfan Halilagić i istakao da su odlukom Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 10 miliona maraka za prvu fazu izgradnje i nagovijestio da će izgradnja  Kampusa Univerziteta u Tuzli  početi sljedeće godine.

Ministar obrazovanja i nauke TK dr.sc. Ahmed Omerović kazao je da je Kampus Univerziteta u Tuzli  rezultat sinhronizovane saradnje grada Tuzle, Kantona i Univerziteta i da ovaj projekat nastavlja dinamičan razvoj.

Kampus Univerziteta u Tuzli, kao modernistički akademski grad i jedinstven infrastrukturni projekt koji će biti važan za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu otvorit će mnoga vrata međunarodnim studentima što je u svom obraćanju potvrdila i rektorica Univerziteta u Tuzli dr.sci. Nermina Hadžigrahić, red.profesor. Rektorica Hadžigrahić istakla je da osim Vlade TK podršku projektima izgradnje Kampusa u Tuzli dao i  Grad Tuzla.

Prof. dr. sc. Damir Zenunović, voditelj  operativnog tima za razvoj Kampusa Univerziteta u Tuzli  naglasio  da se aktivno priprema tender za izgradnju prvog objekta. „Plan nam je da prvu fazu izgradnje završimo do 50. godišnjice Univerziteta u Tuzli, a to je 18. decembra 2026. godine“, rekao je između ostalog prof. dr.sc. Damir Zenunović.

U 2024. godini planirane su aktivnosti u vezi izrade idejnog projekta građevine Tehnološkog fakulteta i Univerzitetskog trga sa bibliotekom, konferencijskim centrom i Prirodno matematičkim fakultetom, te izrada tenderske dokumentacije za izgradnju objekata Akademije dramske umjetnosti i Farmaceutskog fakulteta.